Als je op de weg zit, kun je een hoop verschillende soorten kentekens tegenkomen. Ieder land heeft zijn eigen kenteken en eigen afkorting. Zo zijn Nederlandse kentekenplaten te herkennen aan de gele en blauwe kleur en de letters NL aan de zijkant. Zo weet je dat een auto in Nederland is gekocht. Sinds het conflict tussen Rusland en Oekraïne zul je waarschijnlijk vaker kentekenplaten met UA tegenkomen. Dit is namelijk het kenteken van Oekraïne. Veel mensen uit Oekraïne zijn naar Nederland gevlucht sinds het begin van het conflict met Rusland, vandaar dat je dit kenteken steeds vaker tegenkomt. In dit artikel vertellen we je er alles over!
Als jij je afvraagt: ‘Waar komt het kenteken met UA vandaan?’, dan hebben wij een duidelijk antwoord voor je: uit Oekraïne. Naast de letters UA is het nummerbord te herkennen aan de witte kleur met zwarte letters en cijfers. Er staan altijd twee cijfers, dan twee letters en dan weer twee cijfers op. Dit type kentekenplaat wordt al gebruikt sinds het jaar 1991, toen Oekraïne een onafhankelijk land werd. Oekraïne is een Europees land in Oost-Europa. De hoofdstad van Oekraïne is Kiev en het land telt zo’n 42 miljoen inwoners. Althans, dit was het geval voordat het conflict tussen Rusland en Oekraïne begon. Veel mensen zijn inmiddels gevlucht uit de hoofdstad en de steden en dorpen eromheen.
Oekraïne is sinds het afgelopen jaar natuurlijk veel in het nieuws, maar daarnaast weten wij als Nederlanders eigenlijk weinig van het oostblok land af. Hieronder zetten we 6 dingen op een rij die je waarschijnlijk nog niet wist over het land Oekraïne met de landcode UA!
Rusland is het grootste land ter wereld met meer dan 17 miljoen vierkante kilometer aan oppervlakte, maar Oekraïne is ook een erg groot land. Het is na Rusland het grootste land van Europa met een oppervlakte van zo’n 600.000 vierkante kilometer. Dit is ongeveer 15 keer Nederland. In Oekraïne wonen in totaal 41,3 miljoen mensen, waarvan een groot deel sinds het begin van het conflict met Rusland gevlucht is naar andere Europese landen, waaronder Nederland.
Een kwart van alle zonnebloemzaden komt uit Oekraïne. Geen enkel land produceert zoveel zonnebloemzaden als dit land. Ruim twaalf miljoen ton aan zonnebloemzaden komt ieder jaar uit Oekraïne. Nederland koopt voornamelijk graan en andere graanproducten uit het land, maar ook zonnebloemolie. Daarom was hier ook een tekort aan in het begin van het conflict met Rusland. In 2020 verdiende het land zo’n 554 miljoen euro met de export van graanproducten, graan en zonnebloemolie.
Het land was vroeger ook al een slagveld, niet alleen sinds afgelopen jaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Oekraïne nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, sneuvelden er veel soldaten op hun bodem. De schatting is dat ruim 40% van alle soldaten van de Sovjet-Unie die vochten in de Tweede Wereldoorlog, vochten op het grondgebied van Oekraïne. Zo’n 6 miljoen mensen kwamen om het leven en meer dan 700 steden en 28.000 dorpen werden verwoest tijdens de oorlog.
In geen enkel Europees land groeit het aantal mensen met Aids zo hard als in Oekraïne. Een procent van de bevolking van het land heeft HIV, dat is tien keer meer dan dat het in 1990 was. Waar de stijging vandaan komt, is niet officieel bekend.
Dit weten de meeste mensen wel, maar in het jaar 1986 vond de grootste kernramp ooit plaats op Oekraïens grondgebied. In het noorden van het land explodeerde er een reactor van de kerncentrale bij Tsjernobyl. Een groot deel van het land werd daardoor besmet met radioactiviteit die zelfs nu nog niet helemaal weg is. De reden dat de radioactiviteit zo lang is blijven hangen, is ondere andere dat het bestuur van de Sovjet-Unie lang achter heeft gehouden hoe ernstig de straling in het gebied was. Hierdoor zijn veel mensen er toen der tijd ook gewoon blijven wonen, terwijl dit eigenlijk erg gevaarlijk was. Pas sinds een aantal jaar is het weer toegestaan om in de buurt van de kerncentrale te komen en zijn er zelfs rondleidingen voor toeristen.
Arsenalna is het diepste metrostation ter wereld en het bevindt zich in de hoofdstad van Oekraïne, het land van het UA kenteken. Het station ligt maar liefst 105,5 meter onder de grond. Als je met de roltrap gaat, doe je er vijf minuten over om naar beneden of naar boven te komen.
Het lijkt misschien onlogisch dat Oekraïne de landcode UA heeft, aangezien de naam van het land niet met deze letters begint. De landcode is gebaseerd op de naam van het land in het Cyrillische schrift, waarin het Oekraïens wordt geschreven. In feite kloppen de letters dus wel, maar dan wel in een ander schrift. Een UA kenteken wijst dus altijd op een auto uit Oekraïne. Naast het Oekraïens worden er nog een aantal talen gesproken in het land, waaronder Armeens, Wit-Russisch, Bulgaars, Russisch, Duits, Grieks en Pools. Voor ons lijken veel van deze talen waarschijnlijk op elkaar, maar er zitten een hoop verschillen tussen. Het tijdverschil tussen Oekraïne en Nederland is 1 uur, al zou je dat misschien niet zeggen omdat het ook in Europa ligt.
UA is de landcode van het land Oekraïne. Auto’s met dit kenteken komen dus uit dit oostblok land.
UA op een kenteken staat voor het land Oekraïne. De landcode is afgeleid van de taal die ze in dit land spreken, namelijk Oekraïens.
De landcode van Oekraïne is gebaseerd op de eerste twee letters van de naam van het land in het Cyrillische schrift, waarin het Oekraïens wordt geschreven.