Wat is het landnummer van Nederland en wanneer moet je dit gebruiken?

Wat is het landnummer van Nederland en wanneer moet je dit gebruiken?

eilish

Laatst bijgewerkt

Het landnummer van Nederland hebben wij in ons eigen land natuurlijk eigenlijk nooit nodig. Toch weet iedereen over het algemeen wel wat ons landnummer is. +31 is de landcode van Nederland, maar als je binnen Nederland belt heb je deze code eigenlijk niet nodig en hoef je hem dus ook niet in te toetsen. Vaak komt de code automatisch in het scherm te staan als je belt. Maar wanneer heb je zo’n landcode dan wel nodig en hoe gebruik je hem precies? Dat vertellen we je in dit artikel!

Wanneer gebruik je 0031, het landnummer van Nederland?

0031 is de landcode van Nederland, met deze code bel je naar een Nederlands nummer. Als je binnen Nederland belt, hoef je deze code niet in te toetsen voordat je iemands 06-nummer intypt, maar als je vanuit het buitenland belt wel. Een landnummer is een deel van een telefoonnummer dat verwijst naar een specifiek land of gebied. Als je geen landnummer intoetst, gaat jouw telefoon ervan uit dat je binnen het land belt waarin jij je bevindt. Probeer je bijvoorbeeld vanuit Nederland een Belgisch nummer te bellen zonder de landcode van België ervoor, dan krijg je waarschijnlijk de boodschap dat het nummer niet bestaat of niet in gebruik is. Als je door een telefoonnummer dat begint met 31 mobiel wordt gebeld, dan is dit dus altijd gewoon een Nederlands nummer. Begint het nummer op je mobiel niet met 31, dan is het iemand uit het buitenland die je belt. Uit welk land die persoon belt, hangt af van de landcode die je te zien krijgt. 32 is bijvoorbeeld de landcode van België.

Gemist telefoontje: kan ik veilig terugbellen?

Je hebt een gemist telefoontje van een nummer dat je niet kent, is het dan altijd veilig om zomaar terug te bellen? Het antwoord op die vraag is vandaag de dag helaas ‘nee’. Het is zeker niet altijd veilig om zomaar een nummer terug te bellen dat je niet kent. In de meeste gevallen zijn Nederlandse nummers, dus nummers die met 31 beginnen, wel veilig, maar ook dit is niet altijd zeker. Het is belangrijk dat je hier erg voorzichtig mee bent. Als je gebeld wordt door een onbekend nummer, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Die dingen zetten we hieronder voor je op een rij!

1. Zoek het telefoonnummer met het landnummer van Nederland op

Het eerste dat je kunt doen als je gebeld bent door een nummer dat je niet kent, is het telefoonnummer op Google intypen. Als het gaat om een nummer met het landnummer van Nederland, zul je bijna altijd wel iets kunnen vinden over het nummer op Google. Zeker als het om een zakelijk nummer gaat dat gekoppeld zit aan een bepaald bedrijf. Daarnaast zijn er een aantal websites waarop mensen telefoonnummers aan kunnen geven die ze niet vertrouwen. Deze websites komen vaak ook naar boven, mocht het telefoonnummer waarop je zoekt ooit genoemd zijn als onbetrouwbaar of juist wel betrouwbaar. Dit is een eenvoudige manier om erachter te komen wie jou gebeld heeft.

2. Bedenk wie het zou kunnen zijn

Ben je door een Nederlands nummer gebeld dat je niet kent? Bedenk dan of je misschien weet wie het kan zijn. Heb je bijvoorbeeld onlangs sollicitaties verstuurd? Dan kan het natuurlijk zijn dat iemand jou probeert te bereiken als terugkoppeling op jouw sollicitatie. Als dit het geval is, zul je dit vaak ook wel op Google kunnen vinden, maar helaas niet altijd. Wat je kunt doen om dit te controleren, is kijken naar het telefoonnummer dat bij de vacature vermeld stond. Is dit het nummer dat jou gebeld heeft? Dan weet je zeker dat het om jouw sollicitatie gaat. Het kan ook zijn dat je onlangs iets besteld hebt bij een bedrijf in Nederland of dat je een offerte op hebt gevraagd, bijvoorbeeld voor zonnepanelen. Ook in dit geval zul je het bedrijf dan via het nummer kunnen vinden in de zoekmachine.

3. Geen idee? Negeer het maar!

Heb je na het nummer op te zoeken en na te denken over wie het zou kunnen zijn, nog steeds geen idee van wie het telefoonnummer afkomstig is? Dan kun je het hoogstwaarschijnlijk gewoon negeren. Als het belangrijk is, bellen ze wel terug of laten ze wel een voicemail achter. De reden dat dit veiliger is dan zomaar terug te bellen naar een onbekend nummer, is omdat dit een veelgebruikte truc is van oplichters. Ze laten de telefoon dan vaak ook maar een paar keer overgaan in de hoop dat jij terugbelt. Als je vervolgens ook daadwerkelijk terug belt, krijg je een hoge rekening. Dat is natuurlijk niet wat je wil, dus in zo’n geval is het verstandiger om het nummer maar gewoon te negeren, ook als dit het landnummer van Nederland heeft!

Het landnummer van Nederland intoetsen

Mocht je ooit vanuit het buitenland naar Nederland willen bellen, dan is het natuurlijk wel handig om te weten hoe je het landnummer van Nederland in moet toetsen op je mobiele telefoon. Je kunt ervoor kiezen om +31 te gebruiken, maar je kunt ook 0031 intoetsen. Je toetst dit als eerste in op je mobiel en pas daarna toets je het normale telefoonnummer in. Zo geef je aan dat het nummer dat je wil bellen Nederlands is. Dit is immers de landcode die we hiervoor gebruiken. Als je dit allemaal in hebt getoetst, kun je gewoon bellen zoals normaal.

Veelgestelde vragen

Wat is het nummer 031?

031 is de landcode van Nederland. Dit nummer geeft dus aan dat een telefoonnummer uit Nederland afkomstig is.

Is 31 hetzelfde als 06?

Als je mobiel belt binnen Nederland, is dit inderdaad hetzelfde. Als je echter vanuit het buitenland naar Nederland belt, moet je echt het landnummer van Nederland intoetsen, dus 31.

Hoe vul je een +31 telefoonnummer in?

Je kunt in plaats van +31 ook 0031 gebruiken. Je toetst dit op jouw mobiel in voordat je het normale telefoonnummer intoetst. Zo geef je aan dat je naar Nederland wil bellen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website