Een kunstschilder zoeken op naam: Zo doe je dat!

Een kunstschilder zoeken op naam: Zo doe je dat!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je een kunstwerk, maar weet je niet door wie het gemaakt is? Dit kan natuurlijk veel redenen hebben. Misschien heb je het kunstwerk bij een kringloopwinkel, op een veiling of in een andere soort tweedehands winkel gekocht. De kunstenaar achter het werk is dan niet altijd bekend. Het kan ook zijn dat je een schilderij of ander soort kunstwerk hebt verkregen via een erfenis. In dat geval kan het al jaren in de familie zitten, waardoor je niet weet door wie het gemaakt is. In dit artikel vertellen we je hoe je een kunstschilder kunt vinden op naam of op andere manieren!

Een kunstschilder zoeken op naam: 4 tips

Als je een schilderij hebt en je weet de naam van degene die het geschilderd heeft, dan is het natuurlijk makkelijk om de schilder terug te vinden. Je kunt immers gewoon de naam op Google intypen en je hebt hem of haar zo gevonden. Maar als je de naam niet weet, dan wordt het een stuk lastiger. Wil je toch graag weten wie jouw schilderij heeft gemaakt, dan zijn er gelukkig andere manieren om hierachter te komen. Het is immers leuk en handig om te weten welke schilder er achter jouw kunstwerk zit, zeker als je vermoed dat het wel eens veel waard zou kunnen zijn. Hieronder zetten we een aantal manieren voor je op een rij om de schilder achter jouw schilderij te achterhalen!

1. De handtekening van de schilder ontcijferen

Misschien weet je de naam van de kunstschilder achter jouw schilderij niet, maar staat er wel een handtekening op het kunstwerk. Kun jij jouw kunstschilder niet zoeken op naam, dan kun je hem of haar wellicht wel vinden via de handtekening. In veel gevallen bevat een handtekening immers een naam of initialen. De meeste schilders zetten rechts onderaan hun schilderijen hun handtekening, maar deze kan ook op een andere plek staan. Een handtekening van een schilder ontcijferen kan heel lastig zijn, maar ook heel makkelijk, afhankelijk van hoeveel je uit de handtekening op kunt maken. Er is een online database waarin je de handtekeningen van zeker 100.000 kunstschilders kunt vinden. De website is artistssignatures.com. Staat er een duidelijke handtekening op jouw schilderij? Hopelijk kun je hem hier dan terugvinden.

2. De schilder achter jouw kunstwerk vinden via een app

Is de handtekening op jouw schilderij helaas niet te herkennen en kun je hem nergens terugvinden? Dan wordt het lastig om op die manier naar de kunstschilder te zoeken op naam. Gelukkig maken nieuwe technologie├źn van de afgelopen jaren dit soort zoektochten al een stuk eenvoudiger. Een voorbeeld is de app Smartify, die een aantal jaren geleden werd gelanceerd. Je kunt deze app gebruiken om kunstwerken te identificeren en op die manier ook de artiest achter een kunstwerk te vinden. Met Smartify scan je een schilderij en krijg je als het goed is meteen te zien wie de kunstenaar achter het werk is. Daarnaast krijg je ook nog een korte uitleg over het schilderij, zoals de vermoedde betekenis. Het enige nadeel is dat de app nog lang niet alle kunstwerken bevat. Ze moeten dus wel toegevoegd zijn om de app te kunnen gebruiken om de schilder te achterhalen. Handig is het zeker wel, en nog eens wat anders dan een kunstschilder zoeken op naam!

3. Vraag rond op fora als je een kunstschilder niet kunt zoeken op naam

Een andere mogelijkheid om de schilder achter jouw schilderij te achterhalen, is het rondvragen op kunstfora. Vaak zitten hier een hoop experts op die weten waar ze het over hebben. De kans is dus groot dat iemand jouw schilderij misschien herkent als je een foto deelt. Dit vergroot je kansen al om de naam van de schilder te vinden. Het nadeel van deze methode is dat je niet zeker weet of de antwoorden die je krijgt betrouwbaar zijn. Maar je kunt ze in ieder geval wel gebruiken om zelf verder te gaan zoeken op Google. Wie weet brengt het je wel dichter bij de kunstenaar.

4. Laat het schilderij bekijken door een expert of taxateur

De enige manier om 100% zeker te weten wat jouw schilderij waard is en of het werk gemaakt is door een bekende kunstenaar, is door het te laten bekijken door een kunstexpert of een taxateur die gespecialiseerd is in kunst. Deze mensen hebben enorm veel verstand van de kunstwereld en zullen ook werken zonder handtekening in sommige gevallen kunnen herkennen aan de stijl en het onderwerp van het schilderij. Blijkt het dat jouw schilderij inderdaad behoorlijk waardevol is, dan kun je bij een taxateur ook meteen een certificaat krijgen als bewijs. Mocht je het schilderij dan ooit willen verkopen, dan kun je bewijzen dat het een waardevol werk is. Herkent een expert of taxateur het schilderij helemaal niet, dan is de kans groot dat het gemaakt is door een onbekende schilder en dus niet erg waardevol is.

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik erachter van wie een schilderij is?

Er zijn diverse manieren waarop je erachter kunt komen wie de schilder achter jouw schilderij is. Staat er een handtekening op het schilderij, dan kun je proberen te achterhalen van wie de handtekening is, bijvoorbeeld via de website artistssignatures.com.

Heb ik een waardevol schilderij?

Om zeker te weten dat je een waardevol schilderij hebt, moet je het laten taxeren door een expert. Je kunt daarvoor natuurlijk zelf al wat onderzoek doen, maar dit is de enige betrouwbare manier om te weten wat het schilderij precies waard is.

Welke app herkent schilderijen?

Met de app Smartify kun je schilderijen scannen en krijg je meteen te zien wie het schilderij gemaakt heeft. Daarnaast krijg je een korte uitleg over het schilderij en de schilder. Helaas bevat deze app nog niet alle schilderijen die er bestaan, voornamelijk de bekendere schilderijen. Je zult dit dus niet op ieder schilderij kunnen gebruiken.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website