Wanneer moet je de klok verzetten in 2023?

Wanneer moet je de klok verzetten in 2023?

eilish

Laatst bijgewerkt

De herfst is niet meer ver weg, dat is gelukkig nog niet te merken aan het weer, maar het is wel een feit. Dat betekent dat we over een tijdje over moeten stappen op de wintertijd. De klok gaat dan weer een uur terug, wat ook betekent dat we één nacht een uur meer kunnen slapen, lekker toch? Het verzetten van de klok zorgt bij veel mensen ook een tijdje voor verwarring, zowel mentaal als fysiek. In eerste instantie voelt het immers voor jou nog alsof het toch gewoon een uur vroeger of later is. Twijfel jij altijd wanneer je nu precies de klok terug moet zetten? In dit artikel vertellen we je onder andere wanneer je de klok moet verzetten in 2023!

Wanneer gaat de klok achteruit in 2023?

In 2023 gaat de klok achteruit in de nacht van zaterdag 28 oktober op zondag 29 oktober, want de wintertijd gaat dan in. Dat betekent dat we die nacht één uur langer kunnen slapen. Of feesten, mocht je een leuk Halloween feest op de planning hebben staan. Hoe dan ook, het laatste weekend van oktober duurt lekker een uurtje langer. Gelukkig verzetten de meeste digitale klokken zich vandaag de dag vanzelf, dus hoef je dit niet meer zelf te doen. Dat is maar goed ook, want het is natuurlijk zonde als je de maandag erna een uur te vroeg op je werk staat. Je hoeft je over je smartphone in ieder geval geen zorgen te maken. Ieder apparaat dat in verbinding staat met het internet zal automatisch een uur achteruit gaan in de nacht van 28 op 29 oktober.

Waarom hebben we een zomer- en wintertijd?

Vraag jij je wel eens af waarom we eigenlijk een zomertijd en een wintertijd hebben? Dat kunnen we ons goed voorstellen, want het is voortaan zo vanzelfsprekend dat we amper nog nadenken over waarom we dit zo doen. Het twee keer per jaar verzetten van de klok is een afspraak die gemaakt is vanuit de Europese Unie. De klok wordt dus in bijna heel Europa ieder jaar op dezelfde dagen en tijdstippen verzet. Nederland doet mee aan dit initiatief sinds het jaar 1977. Het doel van de zomertijd en de wintertijd is het optimaal gebruiken van het daglicht om zo energie te besparen. Je hoeft de lampen dan bijvoorbeeld pas later aan te zetten of zelfs helemaal niet, afhankelijk van waar je woont. Daarom wordt ieder jaar in maart en in oktober de klok verzet.

Heeft het verzetten van de klok nadelen?

Je hoort vaak mensen zeggen dat ze ‘van de wap’ zijn als de klok verzet is, maakt niet uit of hij achteruit of vooruit is gegaan. Je lichaam denkt immers nog dat het de oude tijd is. Voor sommige mensen kost het behoorlijk wat tijd om hier iedere keer weer aan te wennen. Er zijn dan ook mensen die ervoor pleiten om de wintertijd en zomertijd af te schaffen. Hier zijn diverse redenen voor:

  • Veel mensen slapen een aantal weken slecht nadat de klok is verzet 
  • De biologische klok van de mens raakt verstoord 
  • Als het ‘s ochtends nog donker is als je opstaat, denkt je lichaam dat het nog nacht is

Onze gezondheid is dus de belangrijkste reden dat diverse experts vinden dat we het verzetten van de klok beter af kunnen schaffen. Het beste zou volgens hen zijn om de tijdzone waar we in zitten gewoon aan te houden, namelijk de Engelse tijd. Dit zou het beste zijn voor onze biologische klok. De VS is momenteel op weg naar een permanente zomertijd. In 2022 werd hier unaniem voor ingestemd. Het enige probleem hiervan is dat dit voor Nederland erg onhandig zou zijn in beroepen die afhankelijk zijn van licht, zoals de bouw. Zouden wij permanent de zomertijd aanhouden, dan zou het op een gegeven moment in de winter namelijk pas om 09:45 licht worden!

Wanneer gaat in 2024 de zomertijd weer in?

In oktober gaan we dus over op de wintertijd, maar wanneer gaan we dan weer terug naar de zomertijd? Dat is pas weer in 2024, in de nacht van 30 op 31 maart om heel precies te zijn. De klok gaat dan weer een uur vooruit, namelijk van 02:00 uur naar 03:00 uur. Dit betekent dan helaas dat we juist een uurtje minder kunnen slapen dat weekend, maar het betekent ook dat het ‘s avonds langer licht blijft.

Welke tijd is eigenlijk de ‘echte’ tijd?

De wintertijd is de ‘echte’ tijd. De zomertijd hebben we verzonnen om energie te besparen in Europa. Het schijnt dus ook dat de wintertijd beter is voor onze gezondheid dan de zomertijd, aangezien deze tijd gelijk staat aan onze biologische klok. Dit is een van de redenen dat een hoop mensen in de zomerperiode vaak meer moeite hebben met slapen.

Veelgestelde vragen

Welke datum wordt de klok verzet?

De wintertijd gaat in 2023 in tijdens de nacht van 28 op 29 oktober. Dan gaat de klok dus een uur achteruit.

Welke dag gaat de klok een uur vooruit?

De klok ging in 2023 vooruit op 26 maart. De klok wordt standaard van zaterdag op zondag verzet, zodat dit altijd in het weekend valt. Dit geldt zowel voor de zomertijd als de wintertijd.

Hoe klok verzetten wintertijd?

De meeste apparaten die met het internet verbonden zijn, zoals computers en smartphones, verzetten de tijd automatisch als we overgaan van de zomertijd op de wintertijd of andersom. Traditionele klokken moet je met de hand een uur achteruit zetten als we naar de wintertijd gaan. Vaak kun je dit doen door de achterkant van de klok open te maken en de wijzers te draaien.

Hoe laat tijd terug?

Als we van zomertijd naar wintertijd gaan of andersom, gebeurt dit altijd van zaterdag op zondag om 03:00 uur. In dit geval gaat de tijd om 03:00 uur dus een uur terug naar 02:00 uur.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website