Hoeveel landen zijn er eigenlijk op de aarde?

Hoeveel landen zijn er eigenlijk op de aarde?

eilish

Laatst bijgewerkt

Als kind lijkt het altijd alsof de wereld heel klein is, alsof er maar een paar landen bestaan. Maar als je ouder wordt, weet je snel genoeg dat dit niet het geval is. De aarde is enorm groot en bestaat uit een groot aantal landen. Zelfs een hoop volwassenen vragen zich regelmatig af hoeveel landen er eigenlijk zijn. Je leert ze op school bij Aardrijkskunde, maar je onthoudt natuurlijk niet alles. Daarnaast is er in de geschiedenis ook van alles veranderd op het gebied van landen. Sommige landen komen erbij en andere landen houden op met bestaan. In dit artikel vertellen we je meer over het aantal landen op de wereld!

Wat is een land?

Om antwoord te geven op de vraag ‘Hoeveel landen zijn er?’, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de definitie van een land is. Een land, staat of natie is een grondgebied met een bevolking en een bestuur, dat de regels maakt. Ieder land moet erkend worden door andere landen. Dit betekent dat de andere landen ermee akkoord gaan dat het land bestaat. Het kan zijn dat niet alle andere staten een land erkennen. Een voorbeeld hiervan is Taiwan, dat nog steeds door China niet als een onafhankelijk land wordt erkend. Er is dus nogal wel eens wat onenigheid over welke landen wel en niet erkend zouden moeten worden. Dat merken we nu natuurlijk ook in Rusland en Oekraïne.

Hoeveel erkende landen zijn er?

Volgens de Verenigde Naties zijn er momenteel 195 erkende naties op de wereld. Op het moment van schrijven tenminste, dit is iets dat nog wel eens verandert. Zo ging dit aantal van 2021 tot 2022 omlaag van 196 naar 195. Op internet kun je een lijst vinden van alle 195 erkende landen en hun huidige populatie. De lijsten zijn vaak gesorteerd per werelddeel of continent. Er zijn 6 continenten waarin we de wereld kunnen verdelen:

  1. Afrika: Dit continent bestaat uit 54 erkende landen 
  2. Azië: Dit continent bestaat uit 48 erkende naties  
  3. Europa: Dit continent bestaat uit 44 erkende landen 
  4. Latijns Amerika & Caribbean: Dit continent bestaat uit 33 landen 
  5. Oceanië: Dit continent bestaat uit 14 naties  
  6. Noord-Amerika: Dit continent bestaat uit 2 landen

Landen waarover onenigheid is

Taiwan is een goed voorbeeld van een land waarover veel onenigheid is. Het is officieel niet erkend als land, al kent iedereen het wel als een onafhankelijk land. Het land Taiwan werd in het jaar 1945 namelijk overgedragen aan de Republiek China. Door de Communistische Volksrepubliek China wordt het dan ook niet erkend als een land, maar als een provincie van de Volksrepubliek China. Vandaag de dag claimt China het land nog steeds, al verklaart Taiwan zelf wel een onafhankelijk land te zijn. Taiwan vreest al jaren een oorlog met China, aangezien het land blijft dreigen met onder andere gevechtsvliegtuigen. Er zijn meer voorbeelden van dit soort landen die graag onafhankelijk willen worden, maar niet worden erkend. Mensen in deze landen leven vaak in onzekerheid.

Rusland en Oekraïne

Een ander voorbeeld van een onenigheid die al jaren bestaat over het erkennen van een land, is het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Oekraïne is officieel een erkend land, maar toch is Rusland het land vorig jaar binnengevallen en is er een conflict ontstaan. Oekraïne lijkt dus te verdwijnen zoals we het kennen. Putin heeft namelijk wel eens de uitspraak gedaan dat hij van plan is om de gehele regering van Oekraïne af te zetten. Dit zou uiteindelijk kunnen betekenen dat Oekraïne onderdeel wordt van Rusland en dus stopt met bestaan. Of dit ook echt zal gaan gebeuren, moeten we natuurlijk nog zien. Helaas is het conflict tussen Rusland en Oekraïne verre van afgelopen.

Afhankelijke en niet erkende landen

Naast de onafhankelijke en erkende landen zijn er nog 40 naties die afhankelijk of niet erkend zijn, waaronder de Nederlandse Antillen. Ze zijn nog sterk afhankelijk van een ander land en hebben dus nog niet de officiële status van een onafhankelijk land. Voorbeelden hiervan zijn Taiwan, Hong Kong, de Kanaal eilanden, Puerto Rico en de Isle of Man bij Engeland. Hier wordt ieder jaar de gelijknamige motorrace gehouden die bekend staat als een van de meest gevaarlijke en spectaculaire motorraces ter wereld. In totaal komen we dus uit op 235, als we de onafhankelijke en erkende en de afhankelijke en niet erkende landen bij elkaar optellen.

De wereldbevolking

Met zoveel landen krijg je natuurlijk ook een groot aantal mensen. Dat aantal verandert uiteraard iedere dag, aangezien er dagelijks mensen geboren worden en mensen overlijden. Op dit moment zit de totale wereldbevolking al over de 8 miljard heen en het zal hier waarschijnlijk ook boven blijven zitten, zeker de komende jaren nog. Het lijkt er nu wel op dat de wereldbevolking langzaam afneemt, maar dat kan ook zo weer veranderen. In de Westerse wereld krijgen mensen vandaag de dag minder kinderen, maar in ontwikkelingslanden blijft het aantal kinderen per gezin erg hoog liggen.

De grootste landen ter wereld

Rusland is het allergrootste land ter wereld met een oppervlakte van meer dan 17 miljoen vierkante meter. Daarna komt Canada met een oppervlakte van bijna 10 miljoen vierkante meter. Hierna komen de Verenigde Staten, China, Brazilië, Australië, India, Argentinië, Kazachstan en op plek 10 Algerije. Rusland telt 143 miljoen inwoners, wat klinkt als veel, maar toch is het een van de meest dunbevolkte landen ter wereld met het enorme oppervlak.

Veelgestelde vragen

Hoeveel landen zijn er in de wereld 2023?

Op dit moment zijn er 196 erkende landen in de wereld. 193 van de Verenigde Naties en dan nog Palestina, Vaticaanstad en Kosovo.

Wat is het laatste land ter wereld?

Het nieuwe jaar begint als laatste op twee eiland die tussen Hawaii en Australië liggen, genaamd Bakereiland en Howlandeiland.

Welk land is de grootste van de wereld?

Rusland is het grootste land ter wereld met een oppervlakte van zo’n 17 miljoen vierkante meter. Het op één na grootste land is Canada.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website