Hoe lang moet je een ei eigenlijk koken?

Hoe lang moet je een ei eigenlijk koken?

eilish

Laatst bijgewerkt

Al kun je nog zo goed koken, het blijft altijd een discussie: hoe lang moet je een ei koken om het precies zo te krijgen als je wil? Eieren koken klinkt misschien heel simpel, maar toch hebben veel mensen er moeite mee om een ei goed hardgekookt, zachtgekookt of halfzacht te krijgen. Moet het water al koken voordat je het ei erin legt of is het juist beter om het water met het ei erin aan de kook te brengen? Dat is ook zoiets waar iedereen iets anders over zegt, maar niemand lijkt het echt zeker te weten. In dit artikel vertellen we je hoe jij perfect een ei kunt koken!

Hoe lang moet je een ei koken?

Voordat we de kooktijden voor eieren voor je op een rij gaan zetten, is het even goed dat je weet dat de kooktijd ook afhankelijk is van de grootte van het ei. Een groter ei zal immers langer moeten koken dan een kleiner ei. Je kunt eieren in verschillende maten kopen, dat zie je zowel in de supermarkt als bij de boer. Vaak heb je de keuze uit witte en bruine eieren en diverse gewichtsklassen. Dat een groter ei langer moet koken, klinkt natuurlijk super logisch, maar toch staan mensen er vaak niet bij stil. Grote eieren kun je gerust een minuut langer koken en kleine eieren een minuut korter. 

Heb je een standaard ei met een gemiddelde maat, dan zijn dit de ideale kooktijden:

  • Zachtgekookt ei: 3 minuten 
  • Halfzacht ei: 4 tot 5 minuten 
  • Hardgekookt ei: ongeveer 7 minuten

Hoe heb jij jouw ei het liefst?

Hoelang je een ei moet koken, heeft dus niet alleen te maken met de grootte van het ei, maar ook met hoe je het ei wil hebben: zachtgekookt, halfzacht of hardgekookt. Bij het Paasontbijt kiezen mensen sneller voor een zachtgekookt ei, maar als jij een ei in de salade wil doen, moet deze natuurlijk hardgekookt zijn. Om te voorkomen dat een ei tijdens het koken leegloopt, kun je van tevoren alvast een gaatje in de schaal prikken met een eierprikker. Doe de eieren vervolgens in de pan en doe er zoveel water in dat ze ongeveer voor de helft onder water staan. Door de pan met eieren met koud water op te zetten, is de kans kleiner dat de eieren barsten, aangezien ze geleidelijk aan opwarmen. Breng het water vervolgens aan de kook en zet de kookwekker vanaf het moment dat je ziet dat het water borrelt.

Hoe lang moet je een ei laten schrikken na het koken?

Als de eieren gekookt zijn, dan is het handig om ze even kort te laten schrikken. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het houdt in dat je de eieren meteen na het koken snel even onder de koude kraan houdt. Als je maar één ei hebt gekookt, is een paar seconden genoeg. Heb je meerdere eieren gekookt, dan raden we je aan om de eieren een paar minuten in koud water te laten staan na het koken. Je stopt dan namelijk het garingsproces van de eieren. Zo weet je zeker dat ze niet te gaar worden en het maakt het makkelijker om de schaal eraf te pellen.

Veilig eieren eten: hoe lang moet een ei koken?

Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een lage weerstand moeten voorzichtig zijn met het eten van eieren. Het is voor hen extra belangrijk dat gekookte of gebakken eieren echt goed gaar zijn. Deze mensen zijn namelijk kwetsbaarder voor voedselinfecties. Eieren die niet goed gaar zijn kunnen in sommige gevallen salmonella met zich meedragen, wat dus erg gevaarlijk kan zijn voor kwetsbare groepen. Een ei is goed gaar wanneer het eigeel goed gestold is en dus niet meer vloeibaar. Zwangere vrouwen, ouderen, jonge kinderen en mensen met een lage weerstand kunnen dus het beste hardgekookte eieren eten.

Zijn eieren gezond?

Of eieren wel of niet gezond zijn, is een doorlopende discussie. Eieren bevatten veel vitaminen en mineralen die belangrijk voor ons zijn, zoals Vitamine A, E, D, K en B12. Mensen denken vaak dat het eten van eieren zorgt voor een hoger cholesterol, maar dat is een fabeltje. Het eten van eieren heeft nauwelijks tot geen invloed op jouw cholesterolgehalte. Daarnaast is een ei een goede bron van eiwitten en bevat een ei alle aminozuren die je nodig hebt op een dag. Eet je weinig vlees of vis, dan is het goed om wel eieren te eten, zodat je voornamelijk je vitamine B12 op peil kunt houden. Deze vitamine vind je bijna alleen maar in dierlijke producten. Voor vegetariers zijn eieren dus een belangrijke bron van vitaminen en mineralen. Daarnaast bevat een ei zink, ijzer, selenium en foliumzuur. Dit zijn vier mineralen die erg belangrijk zijn voor de vrouwelijke gezondheid.

Wat is het verschil tussen scharreleieren en biologische eieren

Het woord scharrelei is eigenlijk misleidend, want vaak komen scharrelkippen alsnog niet buiten. Ze hebben wel meer ruimte om rond te lopen dan kippen in een legbatterij, maar ze mogen niet de wei op. Biologische eieren komen van kippen die wel lekker de hele dag naar buiten mogen. Daarnaast mogen biologische boeren geen gebruik maken van preventieve medicatie en antibiotica voor hun kippen en krijgen de kippen ook biologisch voer.

Veelgestelde vragen

Hoe lang moet je een ei koken?

Wil je een zachtgekookt ei, dan moet je het ongeveer 3 minuten koken, wil je een halfzacht ei, dan moet je het 4 tot 5 minuten koken. Wil je een hardgekookt ei, dan moet je het zeker 7 minuten koken.

Hoe lang moet een ei in kokend water?

Zet je kookwekker vanaf het moment dat je ziet dat het water kookt. 3 minuten voor een zachtgekookt ei, 4 tot 5 minuten voor een halfzacht ei en minstens 7 minuten voor een hardgekookt ei.

Waarom eieren koken in koud water?

Als je eieren aan de kook brengt in koud water, warmt het water geleidelijk op, waardoor de eieren minder snel barsten tijdens het koken.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website