Hoe lang moet je bloemkool eigenlijk koken?

Hoe lang moet je bloemkool eigenlijk koken?

eilish

Laatst bijgewerkt

Bloemkool is een echte Nederlandse groente die voornamelijk in de winter veel wordt gegeten in ons land. Je kunt de groente op veel manieren bereiden, maar wij Nederlanders koken hem het liefst. Maar hoe lang moet je bloemkool nu koken om het perfect gaar te krijgen? Dat blijft af en toe nog een puntje van discussie. De basis van het koken van bloemkool is natuurlijk niet zo moeilijk, maar je moet vooral even weten hoe lang je deze groente moet koken. In dit artikel vertellen we je hier alles over!

Hoe lang moet bloemkool koken?

Hoe lang je een bloemkool moet koken, hangt van verschillende factoren af, onder andere de grootte van de roosjes en de hoeveelheid water die je gebruikt. Als de roosjes maar klein zijn en zelfs kunnen ‘zwemmen’ in het water, dan is 2 minuten koken vaak genoeg. Dat hangt er natuurlijk ook vanaf hoe zacht je de bloemkool wil koken. De één wil er het liefst bijna een papje van kunnen maken en de ander houdt er wel van als er een beetje bite overblijft. Wil je echt zeker weten dat de bloemkool de bite heeft die je graag wil, dan kun je de groente het beste proeven tijdens het koken. Zo kun je het beste inschatten of de bloemkool nog even moet koken of dat hij zo goed is. De kooktijd van bloemkool kan dus nogal verschillen, op basis van diverse factoren.

Bloemkool schoonmaken voor het koken

Voordat je bloemkool gaat koken, is het belangrijk dat je de groente goed schoonmaakt. Zeker als je biologische bloemkool koopt of bloemkool haalt bij een boer. Er kan dan namelijk nog zand aan zitten, dat wil je natuurlijk niet opeten. Snij eerst het groene deel van de bloemkool, zodat je het blanke gedeelte nog over hebt. Dit is de bloem van de bloemkool. Iedere bloemkool bestaat uit roosjes die vastzitten aan de stronk. Het makkelijkste is om alle roosjes los te snijden van de stronk. Zo kun je de roosjes makkelijker wassen. Je kunt er ook voor kiezen om de bloemkool compleet te laten en hem in zijn geheel te koken, in plaats van in losse roosjes. Kies je voor losse roosjes, dan heb je echter wel meer controle over de garing van de groente.

Hoe kook je bloemkool?

Voeg eerst water toe aan een pan en breng dit aan de kook. Zorg dat er ruim genoeg water in de pan zit. Je kunt zout toevoegen aan het water, maar als je liever voor een wat pittigere smaak gaat, kun je ook voor kerrie bouillon kiezen in plaats van zout. Je kunt er ook nog voor kiezen om bloemkool te koken in een soort Franse notenboter. Hier moet je wel van houden!

Hoe lang moet je bloemkool koken: De meest gemaakte fout

De fout die men het meeste maakt bij het koken van bloemkool, is de groente te lang laten koken. Hierdoor wordt de bloemkool te gaar en zal er bijna geen smaak meer over zijn. Je kunt er nog beter voor kiezen om de groente dan maar wat minder lang te koken, dan blijft de smaak tenminste nog aanwezig. Houd vooral tijdens het koken in de gaten hoe de textuur van de bloemkool is, door tussentijds te proeven. Zo weet je zeker dat je hem precies zo kookt als je in je hoofd hebt.

Andere manieren om bloemkool te bereiden

Je kunt bloemkool ook op andere manieren bereiden dan de groente te koken. Het is een van de meest veelzijdige groenten op dit gebied, dus je kunt alle kanten op. Naast koken kun je bloemkool ook stomen, wokken, roerbakken, stoven of bakken. Uiteraard is het ook mogelijk om de bloemkool te bereiden in de oven en om de groente te roosteren, frituren of grillen. Wil je graag een ovenschotel maken met bloemkool? Dan kun je deze groente het beste combineren met prei of broccoli. Vandaag de dag kun je bloemkool ook op andere manieren eten, denk bijvoorbeeld aan bloemkoolrijst of pizzabodems die gemaakt zijn van bloemkool. Daarmee kun je een hele gezonde pizza maken!

Hoe lang moet je bloemkool koken zodat het gezond blijft?

Bloemkool is van zichzelf een hele gezonde groente, maar als je hem te lang kookt kan het gezondheidsvoordeel helaas verloren gaan. Dat komt doordat je dan alle voedingsstoffen uit de bloemkool kookt. Je zult dit ook merken aan het feit dat de bloemkool weinig tot geen smaak heeft en dat je hem bijna wel moet eten met saus of kruiden, anders is het niet lekker. Het is dus eigenlijk gezonder om bloemkool op een andere manier te bereiden dan de groente te koken. Wokken of roerbakken is al een stuk beter, maar als je het maximaal aantal voedingsstoffen in de groente wil behouden, kun je bloemkool het beste stomen. Bloemkool zit bomvol vitaminen en mineralen. Een portie van deze groente bevat 77% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Daarnaast zit de groente vol met onder andere proteïne, vitamine K, magnesium, vezels en fosfor.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kook je bloemkool?

Kook je de hele bloemkool in één keer? Dan moet je deze zo’n 7 tot 8 minuten koken. Kook je de bloemkool in losse roosjes, dan is 4 tot 5 minuten vaak genoeg. Blijf onder het koken proeven zodat je zeker weet dat je de juiste gaarheid krijgt.

Is gekookte bloemkool gezond?

Bloemkool is van zichzelf erg gezond, het probleem met gekookte bloemkool is dat er veel voedingsstoffen verloren gaan. Zeker als je de bloemkool zo lang kookt dat het bijna een papje wordt. Het wokken of bakken van bloemkool is dus eigenlijk gezonder, omdat de voedingsstoffen dan allemaal bewaard blijven. Stomen is het meest ideaal.

Waarom bloemkool in melk koken?

Als je bloemkool kookt in melk, houdt je de roosjes extra mooi wit. Dit kun je dus doen als je wil dat jouw gerecht er mooi uit komt te zien.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website