Gezonde lunch: Wat kun je het beste eten in de middag?

Gezonde lunch: Wat kun je het beste eten in de middag?

eilish

Laatst bijgewerkt

Wil je graag afvallen of wil jij je over het algemeen wat beter en fitter voelen? Dan is het voornamelijk belangrijk dat je gezond eet. Wat je eet bepaalt immers wat voor voedingsstoffen en brandstof je lichaam binnenkrijgt. Eet je niet gezond, dan is het logisch dat jij je op den duur slecht en futloos gaat voelen. Je lichaam heeft dan niet de juiste brandstof om energie aan te maken. Te veel suiker is vaak ook slecht voor je gemoedstoestand, waardoor je erg somber en neergeslagen kunt worden. Gezond eten is dus enorm belangrijk. In dit artikel gaan we verder in op wat je kunt eten voor een gezonde lunch!

5 tips voor een gezonde lunch

De lunch is een belangrijke maaltijd. Wat je ‘s middags eet zorgt er immers voor dat je de rest van de dag doorkomt. Voor veel mensen is dit echter een valkuil, bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met hun lunch klaarmaken in de ochtend om mee naar het werk te nemen. Hierdoor kiezen ze vaak voor ongezonde opties, omdat die makkelijk mee te nemen zijn en klaar te maken zijn op het werk. Dat is zonde, want als je ‘s middags juist goed en gezond eet, zul je ‘s avonds minder honger hebben. Hierdoor eet je tijdens de avondmaaltijd niet te veel, waardoor het makkelijker is om op een gezond gewicht te komen of te blijven. Maar hoe zorg je dan voor een gezonde lunch? Hieronder geven we je 5 tips.

1. Eet groente bij de lunch

Wil je graag een gezonde lunch? Eet dan ook groenten bij je lunch. Als je dat doet, wordt het namelijk een makkie om de aanbevolen 250 gram groenten per dag te halen. Dit kun je op allerlei manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte soep met verschillende groenten erin, een smoothie voor bij de lunch met groenten of een broodje of boterham waar je ook groenten op doet, zoals sla en tomaat. Ten slotte kun je ervoor kiezen om een groene salade te maken voor bij je brood. Dit hoeft natuurlijk niet iedere dag hetzelfde te zijn, variëren is immers juist gezond!

2. Eet bruin brood of volkorenbrood voor een gezonde lunch

Eet je brood tijdens je lunch, kies dan het liefst voor bruin brood of volkoren brood. Hier zitten namelijk veel vezels in die zorgen voor een verzadigd gevoel en veel energie. Daarnaast zitten er genoeg koolhydraten, eiwit, vitamine B en mineralen in, zoals ijzer. Zo kun je de rest van de dag goed teren op je lunch. Dit is ook een goede tip voor een gezonde lunch als je wil afvallen. De vezels zorgen er namelijk voor dat je minder snel weer honger krijgt. Wil je graag wat afwisselen in plaats van iedere dag bruin brood of volkoren brood eten? Kies dan voor een volkoren wrap, roggebrood of volkoren knäckebröd.

3. Kies voor gezond broodbeleg

De meeste mensen eten brood voor de lunch, daar is ook helemaal niets mis mee. Vaak gaat het fout bij het beleg dat men kiest. Dit bepaalt namelijk voor een groot deel of je kiest voor een gezonde lunch of een minder gezonde lunch. Kies het liefst voor producten uit de Schijf van Vijf, zoals 30+ kaas, natuurlijke pindakaas, ei, vis, groente en fruit. Wil je graag vlees op je brood doen? Dan kun je het beste gaan voor kipfilet, want dit bevat veel eiwitten en het is mager vlees.

4. Een gezonde lunch zonder brood

Wil je liever wat minder brood gaan eten of zelfs helemaal geen brood? Er zijn ook genoeg gezonde lunches die je kunt maken zonder brood. Maak bijvoorbeeld een salade voor jezelf met allerlei groenten en fruit. Zo’n salade kun je eenvoudig meenemen naar je werk, bijvoorbeeld in een saladekom. Je kunt er ook voor kiezen om zelf soep te maken voor de lunch. Doe er veel groenten in en gebruik zo min mogelijk zout. Gebruik liever kruiden om je soep een heerlijke smaak te geven. Te veel zout is namelijk niet goed voor ons lichaam en kan leiden tot een hoge bloeddruk. Ten slotte kun je ervoor kiezen om tijdens de lunch warm te eten en juist in de avond nog een boterham te eten.

5. Een gezonde lunch meenemen naar je werk

Het grootste probleem voor veel mensen is dat ze een gezonde lunch ‘s ochtends nog klaar moeten maken voordat ze naar hun werk gaan. Vaak hebben ze daar dan geen zin in of hebben ze de tijd niet in de ochtend. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om losse ingrediënten mee te nemen en op je werk je lunch te bereiden. Dit scheelt je ‘s ochtends een hoop tijd. Een wrap is hiervoor een goede keuze. Je hoeft alleen de wraps en de vulling mee te nemen en op je werk hoef je de wrap alleen nog maar te vullen!

Veelgestelde vragen

Wat is gezond om te eten als lunch?

Soep, groenten en fruit zijn de beste ingrediënten voor een gezonde lunch. Wil je brood eten, kies dan voor bruin brood of volkoren brood. Volkoren wraps of roggebrood zijn ook een gezonde keuze!

Wat eten om af te vallen lunch?

Wil je afvallen? Probeer dan tijdens de lunch warm te eten of wat meer te eten, zodat je ‘s avonds minder honger hebt. Het is beter om ‘s middags meer te eten dan in de avond.

Hoeveel broodjes bij de lunch?

2 broodjes is meestal het gemiddelde dat een persoon eet bij de lunch. Natuurlijk is dit afhankelijk van jouw caloriebehoefte, geslacht, leeftijd en wat voor werk je doet.

Wat wordt verstaan onder een lichte lunch?

Een lichte lunch bestaat uit voedzame en evenwichtige gerechten die voldoende energie leveren zonder je een te vol gevoel te geven. Denk bijvoorbeeld aan groenten en magere eiwitten zoals kip, vis, volle granen, yoghurt, salades en fruit.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website