Wat is de beste tijd om te posten op Instagram?

Wat is de beste tijd om te posten op Instagram?

eilish

Laatst bijgewerkt

Social media is vandaag de dag erg belangrijk in ons leven, zowel privé als op werkgebied. Gebruik je het alleen maar privé, dan maakt de tijd waarop je iets post niet zoveel uit. Maar als je zakelijk post op social media, dan wil je natuurlijk dat jouw post door zoveel mogelijk mensen wordt gezien. Om dat voor elkaar te krijgen is de dag en het tijdstip waarop je post erg belangrijk. Wat de beste tijden zijn, verschilt per social media platform, aangezien ieder platform net een andere doelgroep heeft. In dit artikel gaan we verder in op de beste tijd om te posten op Instagram!

Dit is de beste tijd om te posten op Instagram

De beste tijden om iets te posten op dit social media platform zijn per bedrijf en doelgroep net verschillend, maar er zijn wel algemene dagen en tijden die het beste werken. Doordeweeks posten werkt over het algemeen het beste voor zakelijke accounts. Wat natuurlijk ook logisch is, want in het weekend hebben de meeste mensen weinig zin om zakelijke dingen te lezen. Op instagram is het beste tijdstip voor meer interactie op woensdag tussen 5 en 8 uur ‘s ochtends. De grootste pieken op dit social media platform in Nederland zijn namelijk vroeg in de ochtend en rond het middaguur. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel jongeren Instagram meteen checken als ze wakker zijn en later weer als ze pauze hebben op het werk of op school.

Dus, de beste tijd om te posten op Instagram is op woensdag tussen 5:00 uur en 8:00 uur ‘s ochtends.

Het algoritme van Instagram: Zo werkt het

Ieder social media platform werkt met een eigen algoritme dat bepaalt wie welke posts te zien krijgen. Het algoritme bepaalt dus voor een groot deel hoe goed jouw post scoort. Post je altijd op het juiste tijdstip, maar houd je geen rekening met andere dingen die belangrijk zijn voor het algoritme, dan kan het bereik nog steeds tegenvallen. Het algoritme kijkt naar hoeveel likes je krijgt, maar ook naar hoe snel achter elkaar je die likes krijgt. Een schatting is dat slechts 10% van je volgers echt iedere post te zien krijgen die je maakt. Focus dus echt op content van hoge kwaliteit die aansluit bij jouw doelgroep, dan zal het algoritme je hiervoor belonen. Heb je een bedrijfsaccount op Instagram? Dan kun je zien wanneer jouw doelgroep het meest actief is op het platform. Maak hier gebruik van!

Wat bepaalt welke posts jij te zien krijgt?

Instagram gebruikt bepaalde signalen, onder andere accounts die je volgt en voorkeuren naar bepaalde posts, om interessante content voor je te vinden. Die signalen bepalen dus voor een groot deel wat je allemaal te zien krijgt op je tijdlijn. De volgorde van de content op je tijdlijn hangt af van de belangrijkste signalen per onderdeel.

Dit zijn de signalen waar Instagram naar kijkt:

Voor feed en verhalen:

 • Informatie over de post 
 • Informatie over het account waar de post vandaan komt 
 • Jouw activiteit (likes, tijd die je besteed aan het lezen van een post, enz)
 • Interactie die jij als gebruiker in het verleden hebt gehad met het account van de post

Voor Ontdekken:

 • Informatie over de post 
 • Interactie die jij als gebruiker in het verleden hebt gehad met het account van de post 
 • Jouw activiteit 
 • Informatie over het account waar de post vandaan komt

Voor Reels:

 • Jouw activiteit 
 • Interactie die jij als gebruiker in het verleden hebt gehad met het account van de post 
 • Informatie over de reel 
 • Informatie over het account waar de post vandaan komt

Hoe zorg je dat jouw posts goed scoren op Instagram? 3 tips

Als bedrijf besteed je waarschijnlijk een hoop tijd aan het maken van goede posts voor social media. Zeker als jij veel online werkt met jouw product of dienst, is dit erg belangrijk. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw posts een goed bereik krijgen op Instagram? Hieronder geven we je een aantal tips:

 • Doe onderzoek naar je doelgroep: Om goede content te maken, is het belangrijk dat jij jouw doelgroep goed kent en dat je weet wat voor content ze willen zien. Het eerste dat je dus moet doen, is onderzoek doen naar jouw doelgroep. Onderzoek ook welke posts door welke volgers bekeken worden en op welke posts volgers het meest reageren. Interactie is immers belangrijk voor het algoritme!
 • Zorg dat je een goede social media strategie hebt: Een uitgedachte strategie is altijd beter dan gewoon maar iets posten omdat het moet. Als jouw posts goed op elkaar aansluiten en relevante informatie bevatten voor jouw volgers, zullen ze de beste resultaten opleveren. 
 • Plaats consistent: Om een goed bereik te krijgen en jouw posts goed te laten scoren, is het belangrijk dat je consistent post. Dus iedere week hetzelfde aantal posts op dezelfde dagen en tijden. Als je dit doet, zal het algoritme je posts aan een groter publiek laten zien. Zorg daarnaast ook dat je altijd reageert op comments van volgers, het liefst zo snel mogelijk nadat de opmerking is geplaatst. Interactie met je volgers is ook een grote pijler voor het algoritme.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste uur om iets te posten?

Het beste is om tussen 5:00 uur en 8:00 uur ‘s ochtends te plaatsen. Zo ziet iedereen jouw posts namelijk meteen als ze opstaan en dan Instagram openen.

Wat zijn in 2023 de beste tijdstippen om te posten op social media?

Voor Instagram is woensdag de beste dag om te posten en de beste tijd om te posten is tussen 5:00 en 8:00 uur ‘s ochtends. 

Wat is de beste dag om iets op LinkedIn te plaatsen?

Donderdag en vrijdag zijn de beste dagen om op LinkedIn te posten, het liefst op donderdag om 15:00 uur en op vrijdag tussen 9 en 11 uur.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website